Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała również do naszego kraju. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten szczególny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do dań nie jest zbyt rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do jakich potraw.
Wino Słowacja
Które wino pasuje do makaronów?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najlepiej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić także z winem różowym.
wino bag in box
Z jakim winem serwować ryby?
Stara norma powiada, że do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Warto jednak nie zapominać, że nie jest to bezwzględna zasada. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednakże jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wkracza jedynie wino czerwone. Cielęcina może być podawana czy też z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.