Dobry, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Ewidentnie, gra toczy się o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a dokumentnie z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, niemniej jednak również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają zupełnie innowacyjnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, ale jednocześnie nie zmienia swojego łagodnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu galbani
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy lub innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem nieczęsto zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niezwykle reprezentatywne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w wyjątkowych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest nieustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus artykuły sero podobne
mozzarella
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu przeciętni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w zasadzie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa i receptura są napisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.
mozarella
Skąd w takim razie wziąć oryginalny, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do sprawdzonych delikatesów. Należy niemniej jednak liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie dużo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy szablonowego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – de facto należałoby dopłacić i radować się pysznym smakiem.